Araç Yakıt Hesaplama

Yakıt Hesaplama
Otocu By Otocu
6 Dakika Okuma

Araç yakıt hesaplama günümüzde araç kullanma oranı giderek artmaktadır. Araç satın alırken kullanıcıların rahat ettiği pek çok özellik bulunuyor. Kullanıcıların en çok dikkat ettiği konular arasında ise aracın yakıt tüketimi gelmektedir.

Yakıt hesaplama işlemi, araç bakımının önemli bir parçasıdır. Araç sahibi iseniz ya da araç satın almayı düşünüyorsanız, yakıta çok fazla para harcamadığınızdan emin olmak istemiyorsanız yakıt tüketimini nasıl hesaplayacağınızı bilmeniz gerekir.

Yakıt hesaplamanın iki yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birisi kat edilen mesafeyi hesaplayarak, diğeri ise km başına yakıt tüketimi kullanarak hesaplama yapmak. 

Araç Yakıt Hesaplama
Araç Yakıt Hesaplama

Araç Yakıt Hesaplama

Araç Yakıt Hesaplama Tüketicilerin araç yakıt tasarrufuna yardımcı olan yakıt hesaplama yöntemleri sayesinde hem daha az harcama yaparsınız hem de rakamlar arasındaki belirsizliklerden kurtulmuş olursunuz. 

Araç Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yakıt tüketimi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken farklılıklar bulunmaktadır. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini kat edilen km miktarı ve kullanılan yakıt türünü ölçerek hesaplayabilirsiniz.

Aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplayabilmek için araç türlerini ve yakıt türlerini bilmeniz gerekir. Yakıt tüketimi hesaplamanın iki yolu bulunmaktadır;

  • Kat edilen mesafeye göre
  • Km başına yakıt tüketimine göre

Yakıt tüketimi hesaplama adımları sizlere aracınızın yakıtını hesaplayabilmeniz için yol gösterecektir. İlk adım, kat edilen mesafeyi veya km başına yakıt tüketimini hesaplamaktır. Mesafeyi bulmak için kat edilen toplam kilometreyi 100 ile çarpın ve daha sonra 1000 e bölün.

Yakıt Hesaplama
Araç Yakıt Hesaplama

Motorin, Benzin Ve LPG Yakıt hesaplama

Yakıt hesaplamaları motorin, benzin ve LPG yakıtları için ayrı şekillerde yapılır. Galon başına kilometre ya da kilometre başına tüketilen litre gibi çeşitli yöntemler kullanılarak hesaplama yapılabilir. 

  • LPG yakıt kullanımı = (litre olarak yakıt tüketimi) . 100 / (kilometre olarak kat edilen mesafe)

Formül yukarıdaki gibidir, bu denklemde yakıt litre cinsinden, kilometre ise kilometre cinsinden hesaplanır. 

Yakıt Tüketimini Hangi Faktörler etkiler?

Araç Yakıt Hesaplama Motor Yağ seviyesinin durumu, Lastiklerin basıncı, kullanılan yakıt türü (Benzin, Mazot vs.) Klima gibi ek donanımların kullanım sıklığı, aracın ağırlığı ve varsa taşınan yükler gibi birçok faktör aracın hareket edebilmesi için harcanan enerji miktarını etkilemektedir.

Bu faktörlere dikkat ederek ve sürüş esnasında araç devrini en uygun konumda tutarak yakıt tüketimini azaltabilmek mümkündür. 

Yakıt Hesaplama
Yakıt Hesaplama

Yakıt Tasarrufu İçin Benzin Mİ, Dizel Mi, LPG Mi?

Yakıt Hesaplama Yakıt tüketiminde bütün sürücüler tasarrufu ön planda tutar. Hangi yakıt türünün sizin için daha avantajlı olacağı ise sizin araç kullanım tarzınıza bağlıdır. Bu duruma örnek verecek olursak;

Yakıt Hesaplama Aracınızı trafiğin yoğun olmadığı yerlerde, düşük hızda kullanacaksanız ve yılda 40 bin km gibi bir yol yapacaksanız, dizel bir araç tercih etmeniz sizin için daha avantajlı olacaktır.

Araç bir kaç yıl içerisinde değiştirilecekse ve sessiz bir performans beklentisi söz konusu ise benzinli bir araç daha avantajlı olacaktır.

Ve son olarak aracınızın otopark sorunu olmayacaksa ve yüksek performans değerleri beklenmiyorsa, araç çok zorlanmayacaksa LPG’li bir araç tercih etmek avantajlı olacaktır.

Yakıt Hesaplama

Yakıt Hesaplama Motorlu bir aracı yürütebilmek için motorun yakıta yani enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjiyi araca depolanabilen sıvı veya gaz halindeki yakıtlardan oluşturulabilir. Tüm araç sahipleri aracın ne kadar yaktığını yani aracın kilometre başı ne kadar yakıt tükettiğini bilmek ister.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler bir hayli fazla olmaktadır. Tüm bu faktörler stabil durumda olduğunda fazla yakıt kullanımını yani aracın yakıt tüketimini düşürmektedir.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Aracın Periyodik bakımları düzenli olarak yapılmalıdır.
  • Aracın tekerlerinin Lastik basıncı ayarlı olmalıdır.
  • Aracı Motor Yağı yeni ve kaliteli yağ olmalıdır.
  • Araçta ağırlık arttıkça yakıt miktarı da artar.
  • Aracı kullanırken klimayı açtığınızda ortalama yakıt tüketimi artar.
  • Aracı kullanırken az yakıt kullandırmak için motor devrini düzgün ayarlamak gerekir.
  • Aracı hızlı yani yüksek hızda kullanmak yakıtı yüksek miktarda artırmaktadır.
  • Aracı yavaş kullanmak düşük yakıt tüketimi sağlar mı ? Evet

Tüm araçlarla aynı olmamakla birlikte aracın motor devir kullanımı ortalama olarak 2000 – 3000 devir aralığında olmaktadır.

Yakıt Tüketimi Hesaplama

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır? Aracınızın kilometre başı kaç Türk Lirası yaktığını hesaplayabilirsiniz. Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle depoyu komple dolduruyoruz.
  • Daha Kilometre Sayacını sıfırlıyoruz.
  • Sağlık olarak hesaplamak için 40 – 50 Kilometre aracı kullanıyoruz.
  • Tekrar depoyu dolduruyoruz ve örnek verecek olursak depo 100 Türk Lirası yakıt aldıysa 50 kilometrede 100 Türk Lirası yakmış olacaktır.

Aracım Kilometre Başı Ne Kadar Yakar?

Aracın kilometre başı ne kadar ücret yaktığını öğrenmek için yukarıdaki verdiğimiz örnekten hesaplayalım.

Araç 50 kilometrede 100 Türk Lirası yakmıştır. Deponun aldığı tutarı yani 100 Türk Lirasını aracın yaptığı 50 Kilometreye bölersek 100/50=2 Türk Lirası Olacaktır.

Lpg yakıt tüketimi Hesapla, Benzin yakıt tüketimi hesaplama ve Mazot yakıt tüketimi hesaplama hepsini aynı şekilde yapabilirsiniz.

Otofiyatlistesi.com

https://youtu.be/B7sFz3tmiUs

Km yakıt hesabı nasıl yapılır?

Araç Yakıt Hesaplama

Yakıt tüketimi hesaplaması yaparken dikkat edilmesi gereken farklılıklar bulunmaktadır. Bir aracın ortalama yakıt tüketimini kat edilen km miktarı ve kullanılan yakıt türünü ölçerek hesaplayabilirsiniz.
Aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplayabilmek için araç türlerini ve yakıt türlerini bilmeniz gerekir.
Yakıt tüketimi hesaplamanın iki yolu bulunmaktadır;
Kat edilen mesafeye göre
Km başına yakıt tüketimine göre

Yakıt tüketimi hesaplama adımları sizlere aracınızın yakıtını hesaplayabilmeniz için yol gösterecektir. İlk adım, kat edilen mesafeyi veya km başına yakıt tüketimini hesaplamaktır. Mesafeyi bulmak için kat edilen toplam kilometreyi 100 ile çarpın ve daha sonra 1000 e

Bu Makaleyi Paylaş
Bir yorum bırakın