ESP Nedir? & ESP Ne Demek? & 2023

ESP Nedir?

ESP Nedir? Günümüzde ESP nedir sorusu gelişen otomobil teknolojileri ile birlikte sıkça sorulan bir soru haline geldi. ESP sistemi, araçlarda tekerleklere farklı miktarlarda basınçlar gönderilmesini sağlamaktadır. Otomobil teknolojisinde kullanılan ESP bütün otomobillerde standart bir donanım olarak sunulmaktadır. Özellikle araçlarda güvenli bir sürüş sağlanabilmesi için oldukça önemlidir.

ESP Nedir? Özelliklede sürücülerin daha kolay bir şekilde direksiyon hakimiyeti sağlaması ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilmesi için oldukça önemli ve aynı zamanda faydalı bir donanımdır. 

ESP Nedir?
ESP Nedir?

ESP Nedir? ESP Ne Demek?

ESP Nedir? ESP, sürücünün araca dair yaptığı her hamleyi kontrol eder. Sürüş esnasında yapılan hamleler ve bu hamleler karşısında bir dengesizliği söz konusu ise ESP bu noktada devreye girer. ESP, TCS ve ABS sistemleri ile bir arada çalışır.

ESP Nedir? Hareket halinde olan bir otomobilin savrulmaması ya da kaymaması için destekleyici sensörler ile birlikte bütün tekerleklerin donuşu algılanır ve kontrol altına alınır. Otomobil hareket halinde iken tekerleklerden birisinin devrinde yaşanan düşüş ya da artış, o tekerlekteki devire ters etki eder. Yani otomobilde bulunan dört tekerlekte doğru ve dengeli bir dönüş sağlamış olur. Dolayısıyla da bu durumda trafikte aracın yol tutuşu daha iyi bir konuma gelmektedir. 

ESP Nedir? Otomatik ESP (Electronic Stability Program), otomatik olarak aracın direksiyon, fren ve araç dinamik performansı gibi faktörleri düzenleyen ve kontrol eden bir sürüş güvenliği sistemidir. Bu sistem, aracın istenmeyen bir skalayarak ya da kayması durumunda araç sürücüsünün kontrolünü tekrar kazanmasına yardımcı olur.

ESP Ne Demek? Otomatik ESP sistemi, aracın çekiş ve denge durumunu kontrol ederek, aracın dengesiz hareketlerini algılar ve gerektiğinde otomatik olarak fren uygular veya motordaki gücü ayarlar. Bu sayede, aracın kaymasını veya kontrol kaybını önlemek ve sürücünün güvenliğini artırmak amaçlanır.

ESP ne işe yarar?

ESP Ne Demek
ESP Ne Demek

ESP ne işe yarar? Otomobillerin güvenlik sistemlerinin en önemli birimlerinden birisi olan ESP, sürücüler ve yolcular için hayati öneme sahip olan bir teknolojik sistemdir. ESP hakkında şu bilgiler sıralanabilir;

  • Kontrol ünitesine sahip olan bir hidrolik ünite
  • Tekerlek hız sensörü
  • Direksiyon açı sensörü
  • Rotadan çıkma oranı ve yanal ivme sensörü
  • Hidrolik kontrol ünitesi veri yolu ve ECU ile haberleşme 
ESP Ne Demek
ESP Ne Demek

ESP ne işe yarar? Kışın ve özellikle karlı ve buzlu yollarda ESP kapatılabilir. Otomobillerde savrulma ihtimaline karşı olarak devreye giren bu sistem, karlı ve buzlu yollarda devreye girerek otomobilin kaymasını engellemeye çalışacaktır. Böyle bir durumda da aracınız hareketsiz kalacaktır. Bu gibi bir ihtimalin varlığında sorun yaşamamak için ESP’nin devre dışı bırakılması doğru ve faydalı bir seçenek olacaktır.

Esp Işığı Neden Yanar?

Esp Işığı Neden Yanar? ESP ışığı, araçtaki Electronic Stability Program sisteminin çalışma durumunu gösterir.

ESP ne işe yarar? ESP ışığı, sürücüye aracın dinamik performansını optimize etmeyi amaçlayan bu sistemin çalıştığını veya devre dışı kaldığını bildirir. ESP ışığı, aşağıdaki durumlarda yanabilir:

  • ESP sistemi devre dışı: ESP sistemi, sürücü tarafından devre dışı bırakılabildiği için, ESP ışığı bu durumda yanabilir.
  • ESP sistemi arızalı: ESP sistemi, sensörler, kontrol ünitesi veya diğer parçalarında bir arıza olduğunda ESP ışığı yanabilir.
  • ESP sistemi devre dışı kalıyor: ESP sistemi, araç çok hızlı veya çok dik bir yolda olduğunda devre dışı kalabilir. ESP ışığı bu durumda yanar.

Esp Işığı Neden Yanar? Bu nedenlerden dolayı, ESP ışığı yanması durumunda, aracın arızalı olduğunu veya ESP sistemi devre dışı olduğunu gösterir ve araç bir tamirci tarafından incelenmesi gerektiği anlamına gelir.

Benzer İçeriklerimiz

https://youtu.be/B7sFz3tmiUs

ESP nedir ne işe yarar?

ESP Nedir?

Hareket halinde olan bir otomobilin savrulmaması ya da kaymaması için destekleyici sensörler ile birlikte bütün tekerleklerin donuşu algılanır ve kontrol altına alınır. Otomobil hareket halinde iken tekerleklerden birisinin devrinde yaşanan düşüş ya da artış, o tekerlekteki devire ters etki eder.

Bu yazı ne kadar faydalı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama Puanı 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şu ana kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun.


You May Be Interested

Manifold Nedir?
İsofix Nedir? Çocuk Koltuğu 2023
Opel Grandland Hakkında Herşey
Klima Kompresörü & Klima Kompresörü Tamiri ve Fiyat 2023
Volvo S90: Mükemmeliyetin İncisi
Direksiyon Kutusu Tamir Fiyatları 2024
İngiltere Araba Fiyatları 2024
2 El Lpg Tankı Fiyatları
Opel Ariza İsaretleri
Vivaro: Bilmeniz Gereken Her Şey
Hararet Müşürü & Hararet Müşürü Arıza ve Belirtileri
Jeep Fiyat Listesi
Renault Kadjar: Kapsamlı Bir İncelemesi
Westinghouse Nedir? 
CarPlay: Akıllı Telefonunu Aracına Bağla!
Hava Filtresi Kirli İse Motor Nasıl Bir Karışımla Çalışır? 
Lovato Lpg Fiyat
Ventil

Bir yanıt yazın

En Çok Arananlar
Konya Selçuklu Halı Yıkama Fiyatları
Otomatik Bariyer Fiyatları
Silahsız Güvenlik Sertifikası Fiyatları 2016
Biyopsi Fiyat Listesi
Ters Yön Cezası – Yol Trafik Kuralları
Kayar Kasa Imalatı Fiyatları
Akü Şarj Etme Nasıl Yapılır?
Ankara Koltuk Yıkama Fiyatları
Marmaris Tekne Turu Fiyatları 2023
Sakarya Kuyumcular Odası Altın Fiyatları
Kurusıkı Fiyatları Sahibinden
Balya Makinası
En İyi Fiyat Analizi | 2000-2024 © Popüler fiyat listelerini buradan bulabilirsiniz.
En iyi fiyatlar burada! Popüler ürünler, güncel fiyat listelerini inceleyin.