Sübap Nedir

Sübap Nedir
Otocu By Otocu
5 Dakika Okuma

Sübap Nedir ? Sübap araçlarda gaz ve sıvı maddelerin geçmesine yol veren ancak geri dönmelerini engelleyen parçadır. Sübap genellikle taşıt lastiklerinde, buhar kazanlarında, patlarlı motorlarda kullanılmaktadır.

Silindir içerisine havanın alınmasını bununla beraber yanmış gazların ise dışarı atılmasını sağlayan mekanik bir parçadır. Görev yaptıkları aksamlarda çok yüksek sıcaklıklar olması sebebi ile uzama yaparlar. Sübap ayarı bu durumdan dolayı yapılır. 

Sübap Nedir?
Sübap Nedir?

Sübap Nedir?

Sübap Nedir? Sübap araba motorlarında bulunan ve yanma odasına giriş çıkışın kontrolünü sağlayan bir parçadır. Yeni nesil araçlarda silindir başına 4 sübap bulunurken, eski nesil araçlarda silindir başına 2 sübap bulunur. sübaplar emme sübapı ve egzoz sübapı olmak üzere ikiye ayrılır;

Emme Sübapı; Emme zamanında yakıt ve hava karışımını yanma odasına alır. 

Egzoz Sübapı; Yanma odasında yakıt ve hava karışımının yakılması sonucunda ortaya çıkan egzoz dumanının yanma odasından uzaklaştırılmasını sağlar. 

Sübap Nedir?
Sübap Nedir?

Sübap Nedir? Motorun daha iyi hava alabilmesi için, emme sübapları egzoz sübaplarından daha büyüktür. Sübaplar yüksek sıcaklıklara ve basınca dayanabilmeleri için dayanıklı malzemelerden üretilmektedir.

Sübaplar, içten yanmalı olan motorlarda en zorlu konumda ve en zorlu şarlar altında çalışan parçalardır. Sürekli olarak çok yüksek sıcaklıklara ve darbe şeklinde olan mekanik etkiler altında kalarak çalışırlar.

Sübap Nedir? Bütün bu olumsuz şartlara rağmen, eğilmeden, erimeden, kırılmadan ve çatlamadan görevlerini yerine getirmeleri gerekir.

Sübap Nedir? Bundan dolayı Sübaplar sağlam ve dayanıklı malzemeden üretilirler. Egzoz ve emme sübapları çelik alaşımından üretilirler. 

Sübap Nedir

Valf Nedir

Valf, Akışkanların kontrol edilmesini sağlayan vana ve sübap gibi parçalara verilen genel isimdir. Gaz ve sıvı halindeki akışkanların kontrolünü sağlamak için açılan, kapatılan veya kontrollü bir şekilde akışa olanak sağlayan basit bir düzenek nitelenebilecek valfler, üstlendikleri görev bakımından oldukça önemli bileşenlerdir. Sözcükteki kelime karşılığı vanadır. 

Valfler silindir içerisindeki pistonun hareket etmesini sağlayan bir aksamdır. Bu işlemin gerçekleşebilmesi için, yakıtın silindir içerisinde girmesini sağlamaktadır. Bununla beraber de silindir içerisindeki gazın dışarı atılmasını sağlamaktadır. 

Yakıtı silindir içerisine bırakan emme sübapı, gazı silindir dışına atılmasını sağlayan ise egzoz sübapı olarak isimlendirilmektedir. 

Emme sübapı yakıtın silindire gelmesinden sonra sıkıştırma yaparak bujilerin ateşlenmesini sağlar. Bu şekilde pistonlar hareket eder. Yanma işlemi bittikten sonra egzoz sübapı ile oluşan gazın dışarı atılmasını sağlar.

Sübaplar piston hareketine uygun bir şekilde çalışmaktadır. Motorlardaki Sübap sayısı ne kadar fazla olursa motor performansı da aynı şekilde artacaktır. 

Sibop Ne Demek

Sibop lastiklerin içinde bulunan havanın dışarı çıkmasını engelleyen ve lastik havalarının hemen inmemesini sağlayan parçaya verilen isimdir. Siboplar sızdırma yapmayarak güvenli bir sürüş sağlamaya yarar.

Araç lastiklerinin havasının inmesinin sebepleri arasında, cam veya çivi batması, bazen de görünürde kendisini göstermeyen bir takım sebeplerden dolayı hava kaçması görülebilir. Bu sebeplerden birisi ise siboptur.

Sibop uzun zaman kullanıldıktan sonra değiştirilmez ise yıpranmaya ve çatlamaya bağlı olan nedenler ile havayı tutamaz. 

Sübap Ayarı Nedir

Emme ve egzoz sübaplarının hareketi, krank miline bağlı külbütör kolunun sübapları itmesi ile gerçekleşmektedir. Sübap ayarı ise külbütör ve sübaplar arasındaki en makul düzeye getirilmesi işlemine deniyor.

Otomobiller üretilirken motorun çalışabilmesi için ayarlanan boşluk ölçüsü zamanla değişebiliyor. Arabanın periyodik bakımları aksatıldığında veya yüksek ısıya maruz kalan sübap lastikleri eridiği zaman bozulan sübap ayarı motor performansını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Sübap Ayarı Nasıl Yapılır?

Sübap ayarlama işlemi, eksantrik milinin manuel bir şekilde çevrilmesi, emme ve egzoz sübap yerlerinin tespit edilmesi ve boşluk ayarlarının sentil çakısı yardımıyla tespit edilmesi gibi işlemleri de içermektedir.

Sübap ayarı yapmak için ihtiyaç duyulan ekipmanlar ise sentil çakısı ve aracın cıvatalarının boyutuna uygun tornavida ve anahtardan oluşur. 

Sübap ayarı, aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterdiğinden dolayı, yetkili servisler tarafından üretici talimatlarına uyularak yapılması gereklidir.

Örnek vermek gerekirse bazı otomobillerde, eksantrik mili aracın sağ ön tekerleği çıkarılarak, tekerleğin arkasında kalan boşluktan lokma anahtar yardımı ile çevriliyor.

Bazı farklı modellerde ise sübapları hareket ettirmek ve boşluk ayarını yapabilmek için eksantrik miline ihtiyaç duyulmadan motor üzerindeki cıvatalar döndürülerek ayar yapılıyor. 

Sübap Ayarı Bozuksa Nasıl Anlaşılır? 

Sübap ayarının bozulduğunu işaret eden belirtiler;

  • Eğer sübap ayarlarında bozulma varsa motor ısınırken karasız rölantiye sebep olabilir.
  • Yüksek yakıt tüketimi meydana gelebilir.
  • Motorda Tekleme ve sarsıntı görülebilir.

Daha fazla içerik için tıklayın.

otofiyatlistesi.com

https://youtu.be/B7sFz3tmiUs

Subap nedir ne işe yarar?

Sübap Nedir?

Sübap araçlarda gaz ve sıvı maddelerin geçmesine yol veren ancak geri dönmelerini engelleyen parçadır.
Silindir içerisine havanın alınmasını bununla beraber yanmış gazların ise dışarı atılmasını sağlayan mekanik bir parçadır.

Bu Makaleyi Paylaş
Bir yorum bırakın